Oplossing Schaakraadsel 3

Interne competitie, snelschaakkampioenschap, rapidcompetitie.

Oplossing Schaakraadsel 3

Berichtdoor Gerard Voorintholt » za 18 okt 2014, 16:11

Schaakraadsel 3 was: De spion.
Een stuk is van kleur gewisseld. Het is geen pion. Welk stuk is het?

Ten eerste is het natuurlijk onmogelijk dat een van beide koningen een spion is, want er moeten altijd 2 koningen van verschillende kleuren op het bord staan.
Wat valt op in de stelling?
- De zwarte loper op h4 is geen spion. Deze loper kan namelijk niet wit zijn, omdat wit geen gepromoveerd stuk heeft (alle 8 witte pionnen staan nog op het bord) en de zwartveldige witte loper nooit op h4 kan staan, want deze loper heeft nooit het beginveld verlaten. De pionnen op b2 en d2 verhinderen dat.
- Dus de witte koning staat schaak door de zwarte loper op h4.
- Dit betekent dat de zwarte koning niet ook tegelijk schaak kan staan. De 2 zwarte paarden, de zwarte dame en de zwarte toren op h8 zijn dus ook gen spion.
- Ook het witte paard op f3 kan niet de spion zijn. Want hoe zou de witte koning in het dubbelschaak van een zwarte loper op h4 en een zwart paard op f3 terecht gekomen moeten zijn? Aangezien zeker is dat de loper op h4 zwart is, betekent dit dat het paard op f3 wit moet zijn.
- Ook de zwarte toren op a8 kan geen spion zijn. Als de toren op a8 in werkelijkheid wit is, dan zou de witte loper op f1 echt moeten zijn. Dan is het echter onmogelijk voor een witte toren om veld f1 te passeren en naar a8 te gaan. De witte loper op f1 kan immers niet van zijn plaats gekomen zijn.

Nu blijven er nog 2 witte stukken over, die de spion kunnen zijn: de witte dame op c4 en de witte loper op f1.
- Het is zeker dat er een zwarte pion gepromoveerd is. Immers als de witte loper op f1 zwart is, kan deze loper alleen door middel van promotie op veld f1 zijn gekomen. De pionnen op e2 en g2 zijn niet van hun plek geweest. Ook als de witte dame op c4 in werkelijkheid een zwarte dame is er uiteraard een promotie geweest. Er zijn dan 2 zwarte dames op het bord.
- De gepromoveerde zwarte pion moet via veld f2 op het promotieveld zijn aangekomen.
- Deze pion is afkomstig van c7 (of eventueel van e7, maar dan is de pion op e5 afkomstig van c7, met hetzelfde effect) en er moeten dus tenminste 3 witte stukken geslagen zijn om op veld f2 te kunnen komen.
- Als de witte dame de spion zou zijn dan is het echter niet mogelijk dat er 3 stukken geslagen zijn door de gepromoveerde pion. In dat geval zou immers de witte loper op f1 echt zijn. De witte torens kunnen dan niet voorbij veld f1 gekomen zijn en de zwartveldige witte loper is op het beginveld geslagen. De enige stukken die in dit geval door de pion geslagen kunnen zijn, zijn dan een wit paard en de witte dame.
- Dit betekent dat de witte loper op f1 in werkelijkheid een zwarte loper is.
(NB De gepromoveerde zwarte pion heeft dus 2 witte torens en een wit paard geslagen, voordat die pion tot loper is gepromoveerd op f1. Blijkbaar zijn de witte lopers op hun beginveld geslagen, waardoor de witte torens er uit konden komen)

Oplossing: de witte loper op f1 is de spion.
Gerard Voorintholt
 
Berichten: 11
Geregistreerd: vr 11 jul 2014, 15:11

Keer terug naar Interne seniorencompetities

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron