2-4 september gingen Paul, Mark, Maarten, Pieter en Rieks naar Arnhem om het Open Schaakkampioenschap Arnhem te spelen. Een weekendtoernooi met veel te mooi weer en veel zon in een speellocatie van glas en een plat dak... Gelukkig was het hotel op loopafstand.
1e ronde
De eerste ronde op vrijdagavond scoorden de Assenaren 5 uit 5, dus een erg goed begin. In de B-groep (<1850) had Rieks een makkelijke tegenstander om op gang te komen. In de meeste weekendtoernooien worden de eerste twee ronden ingedeeld op rating, de bovenste helft tegen de onderste helft. Hij won eenvoudig. Mark speelde tegen Sophie Welling (met 1549 een verrassend lage rating voor zo'n jeugdig talent). Mark offerde twee pionnen voor actief stukkenspel tegen Sophie's Koning in het midden, en won in de aanval. In de A-groep (>1800) speelde Pieter ook tegen een meisje, hij offerde materiaal en won. Maarten en Paul waren weer eens als allerlaatste bezig, de rest was al naar huis, en de catering wilde afsluiten. Maarten won in de tijdnoodfase tegen een WFM uit Suriname. Dus drie vrouwelijke tegenstanders voor de Assenaren, en allemaal verslagen. Paul won met zwart van een speler met rating 2111. Zwart won een pion maar wit had compensatie in een actieve stelling met ruimtevoordeel. Uiteindelijk kon wit daar niets mee, door goed verdedigen van zwart. In de counter won Paul een tweede centrumpion, en storte wits stelling in.
2e ronde
De tweede ronde op zaterdagmorgen besloten we uit te slapen en het relaxt aan te doen. Als "voorbereiding" uitgebreid ontbijten en daarna naar de sauna of in de zon zitten. Daarna valt de warmte in de speelzaal wel mee. of zoals Mark zei: "Warm?... De sauna in ons hotel, die is warm!";-)
3e ronde
De derde ronde zag de tegenstand er door de hitte murwgeslagen uit en kwamen wij met frisse energie de speelzaal binnen. Paul won van Bart von Meijerfeldt (bleek bij navraag geen Duitser) met rating 2132. Zijn tweede overwinning op een 2100 speler! Dat is de Partij van de week. Na 30...Dd7? (beter 30...Te8) maakt wit zwart wel wat thematisch maar toch heel leuk af! Pieter speelde tegen een 1795 speler, kwam veel beter te staan, maar miste een zet, waarna noodzakelijk zetten werden herhaald. zijn tegenstander had nog maar 10 seconden op de klok, maar Pieter wilde hem niet door de vlag jagen. Zijn tegenstander kon het zelf amper geloven dat zijn remise-aanbod werd aangenomen, en deze geste oogste zelfs bewondering bij de arbiter; Pieter wint hiermee zeker de sportiviteitsprijs! Maarten speelde tegen een 2055 speler en leek makkelijk te gaan winnen. we liepen al even weg, maar zagen later toch een 0 staan op zijn scoreblaadje... verkeerd ingevuld? nee, helaas waren Maartens hersens al een zet verder dan de stukken op het bord, en gaf hij pardoes een vol stuk weg, een soort van schaakblindheid, erg jammer. In de B-groep verloor Mark van een 1840 speler, toen hij in de Sveshnikov met zwart een verkeerd plan had gekozen en naar eigen zeggen te veel tempi verloor in deze toch al zo scherpe opening. Rieks won heel knap van bekend-gezicht-op-toernooien-Paul-de-Freytas (1829), al speelde zijn tegenstander nog wel erg lang in verloren stelling door.
4e ronde
Na een snelle hap bij de plaatselijke Turk waren we klaar voor de avondpartij, waar vele toernooigangers een bye hadden opgenomen. Rieks verloor, doordat hij een vol stuk in liet staan. De Loper op g5 staat meestal gedekt door een Paard op f3 maar bij Rieks stond dit Paard op g3. Mark won soepel van Ti de Jong uit Groningen, en revancheerde zich daarmee op een eerdere (onnodige) verliespartij tegen haar. In de A-groep verloor Maarten van Marcella Gunther (1885). Pieter speelde tegen iemand die er waarschijnlijk niet veel zin in had, want die ruilde alle stukken tot er een saaie gelijke stelling op het bord stond, en Pieter weinig restte dan wits remise aan te nemen. Paul wist het nog lang gelijk te houden tegen de op papier veel betere Koen Lambrechts (2278), maar na enkele doelloze zetten, kwam er ineens een Paard binnen op d3 met druk op b2. Nadat die pion verloren ging, drongen ook zwarts andere stukken de witte stelling binnen, 0-1.
5e ronde
In de 5e ronde mocht Paul tegen de speler waar Maarten zo onfortuinlijk van had verloren. Helaas kon Paul zich voor hem niet revancheren. Tegengestelde rochade bleek toch niet zo'n goed idee, want zijn tegenstander was veel sneller met de aanval en won snel. Pieter wist wel te laten zien hoe het hoort, want hij versloeg Marcella Gunther, inderdaad de speelster waar Maarten de vorige ronde van had verloren. Maarten zelf won deze ronde wel weer, hij wist met een pion meer en iets betere stelling zijn hoofd goed koel te houden in de tijdnoodfase. In de B-groep wonnen Mark en Rieks allebei hun partij met zwart en daarmee doen ze mee voor de prijzen.
6e ronde
Pieter speelde op een van de topborden tegen rivaal Milan Mostertman. Na een bizarre opening werd er afgewikkeld naar een gelijke stelling waar alle scherpte uit was, remise. Toch zeker een knappe prestatie, want Milan heeft tegenwoordig al een rating van 2250. Paul verloor zijn laatste partij. Zijn tegenstander (zwart) had een geïsoleerde d-pion (isolani) maar wist door handig manouvreren zijn stukken actief en gevaarlijk neer te zetten. In de slotcombinatie trok zijn tegenstander aan t langste eind. Maarten verloor helaas ook. misschien speelde de erg lange ochtendpartij van die dag daarin wel een rol. Rieks verloor ook, maar Mark won in een mooie aanvalspartij beslissend materiaal. Het eindspel dreigde even mis te gaan (wits pionnen op a2 en b3 dreigt zwart met b4 vast te leggen), maar gelukkig liep het goed af, en was Mark over de hele partij toch de terechte winnaar.
De eindstand:
A-groep
Pieter 4
Paul 2,5
Maarten 2,5
B-groep
Mark 4,5 (in de prijzen!)
Rieks 3,5