Schaakfestival Groningen 2011

Persoonlijke kampioenschappen, meerdaagse toernooien, weekendtoernooien, rapidtoernooien.

Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » vr 09 dec 2011, 17:04

Zojuist heb ik me toch maar aangemeld voor het Schaakfestival Groningen, dat over 12 dagen alweer van start gaat. Hier is de voorlopige Asser deelnemerslijst:

Groep A: Ivo :-D
Groep B: Martin, Frank en Waheeb
Groep C: Lukas, Silvia en Gerbert
Verder heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat Paul en Gertjan waarschijnlijk, en Maarten D. misschien, aan het Compacttoernooi gaan meedoen, maar ze staan nog niet op de lijst. Nog wel even aanmelden, heren!

Website: http://www.schaakstadgroningen.nl/index ... e&Itemid=1
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Gertjan » za 10 dec 2011, 23:18

Hallo,

Ik weet niet 100% zeker of ik mee ga doen, maar de gewone groep gaat niet lukken, omdat ik dan 3 dagen vrij zou moeten nemen.
Hoe gaan jullie er allemaal naartoe?
Gertjan
 
Berichten: 45
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 21:22
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » ma 12 dec 2011, 13:28

@Gertjan: Ik ga zelf met de familie Van der Werff mee. Dat kost me wel 3 euro per rit, maar dat heb ik er graag voor over, en het OV is ook nog duurder volgens mij. Mocht jij ook met ons meewillen (onder dezelfde voorwaarden), geef dan even een gil!
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » ma 19 dec 2011, 12:18

Met de aanmeldingen van afgelopen week, en de mededeling dat Maarten toch niet meedoet, komen we op deze lijst Assenaren:

Groep A: Renze en Ivo
Groep B: Martin, Frank en Waheeb
Groep C: Lukas, Silvia en Gerbert
Compact: Paul, Gertjan en Pieter H.

11 Assenaren in totaal dus! Overigens bestaat er de kans dat de B- en C-groep samengevoegd worden, mochten de deelnemersaantallen (beide groepen hebben op dit moment 28 deelnemers) niet sterk groeien de komende twee dagen...
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » do 22 dec 2011, 11:36

Gisteren zijn we dus begonnen! We spelen de eerste vier ronden is het Hampshire Plaza, een fraai hotel vlakbij de afslag Groningen-Zuid, waar ook een aantal deelnemers in de A-groep is ondergebracht. Helaas spelen we in aparte zalen, dus het is nogal moeilijk om de partijen fatsoenlijk te volgen. Vooral de A-groep zit behoorlijk ver weg van de andere groepen, dus neem het me niet kwalijk als ik de komende paar dagen niets over de partijen van Renze en Ivo kan vertellen.
Gisteren begonnen Renze en Ivo helaas met een nulletje, maar met sterke tegenstanders (Renze trof de sterke Oekraïense GM Zherebukh, Ivo de Russische WIM Tarasova) kan dat gebeuren. Hopelijk vandaag beter!
In de B-groep 2 uit 3: remises voor mijzelf tegen de Spanjaard Manuel Conde Chijeb (mijn eerste puntverlies tegen buitenlanders op het Schaakfestival...), en voor Frank tegen Edwin Zuiderweg (potremise pionnneindspel), en een mooie overwinning van Waheeb op Aldert-Jan Grashuis. Ik zat ernaast, dus ik kon goed zien hoe Waheeb zomaar een kwaliteit mocht meenemen en de partij rustig kon uitschuiven. Vandaag gaan we voor een goed vervolg!
Ook in de C-groep 2 uit 3: overwinningen van Lukas op Wim de Berg, en een knappe van Gerbert op Jan Auke Hovius (Gerbert verloor een kwaliteit, maar kreeg er een winnende aanval voor terug), maar helaas een nederlaag voor Silvia tegen David Knight. Ik hoor Gerbert nog zeggen: "Silvia truct haar tegenstander hard", maar dat viel dus blijkbaar wel mee... Benieuwd wat er vandaag uitrolt!

http://www.schaakstadgroningen.nl/
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » vr 23 dec 2011, 00:25

Vandaag liep het helaas niet best voor ons... Slechts 1,5 uit 8 konden we maken.
Renze tekende voor een vol punt, door met zwart de Duitser Stephan Kappus te verslaan. Ik was vandaag vrij snel klaar, en kon daardoor meekrijgen hoe Renze in de tactische verwikkelingen het hoofd koel wist te houden en een stuk meer overhield. Hij was best opgelucht na de partij, want zoals hij zelf verklaarde: "Het hield maar niet op met de tactiek!" Maar in ieder geval mooi gespeeld door Renze, en dat biedt hopelijk vertrouwen voor de rest van het toernooi!
Ikzelf pakte het resterende halve puntje van de dag, alweer mijn tweede remise dus. Met wit tegen Robin Bos kwam ik best lekker te staan, maar na zo'n 20 zetten maakte ik de fout me een half uur lang blind te staren op een mogelijke koningsaanval, om toch maar te concluderen dat daar niets inzat en nog maar een kwartier bedenktijd over te hebben... Direct daarop bood mijn tegenstander remise aan, en met zo weinig tijd lukte het me niet om mezelf van doorspelen te overtuigen. Morgen moet ik maar eens een overwinning neerzetten!
Verder dus zes nederlagen. Toen ik klaar was was Ivo al weg, dus van zijn partij (wit tegen de Armeense FM Galoyan) heb ik niets gezien. Morgen is hij oneven, en dat komt met het oog op de simultaan die hij morgen op de club gaat geven niet slecht uit denk ik. Lukas werd de tweede Assenaar die van David Knight verloor; volgens mij had hij een mooie stelling, maar na kwaliteitsverlies ging het bergafwaarts. Gerbert kon het niet bolwerken tegen Frans Hindriks (ook iets met materiaalverlies, geloof ik), morgen beter! Frank had geen zin in de Aljechin-verdediging van Alidston Henries (die zoals altijd weer 10 minuten te laat kwam) en opende daarom met 1. d4, maar verrekende zich rond zet 15 en dat kostte hem een stuk; het lange doorspelen mocht niet baten. Waheeb werd door Xander Mostertman geconfronteerd met een witte vrijpion op c6, en die zal wel te sterk zijn geweest. Silvia zat het langst (4,5 uur geloof ik), verzuimde in de opening ...e6-e5 te spelen, kwam toen passief te staan, leek het nog wel te houden, maar toen tegenstander Piet Sikkes uiteindelijk een pion wist te winnen was het gebeurd.

Morgen moeten we maar eens wat puntjes gaan pakken! Sjoerd heeft al toegezegd te komen kijken, de indeling ziet er niet ongunstig uit, dus wat mij betreft zijn de voorwaarden voor een goede score wel aanwezig.
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » vr 23 dec 2011, 19:45

Helaas opnieuw een teleurstellende score: 2,5 uit 7... (of 3,5 uit 8 als je de bye van Ivo meetelt)
Lukas was vandaag degene die een vol punt scoorde, met wit tegen Piet Sikkes (inderdaad de tegenstander van Silvia gisteren). Helaas wederom niet gezien hoe...
Remises waren er voor mijzelf (zwart tegen Johan Mostertman; ik gaf in gewonnen stelling door een enorme concentratiefout een stuk weg, maar gelukkig had Johan blijkbaar ook geen zin in een vol punt en bood remise aan), Waheeb (wit tegen Stef van Kesteren; met weinig tijd aan beide kanten was het punt snel gedeeld), en voor Silvia (wit tegen Jan Auke Hovius, inderdaad de tegenstander van Gerbert van eergisteren; blijkbaar was de slotstelling niet meer het doorspelen waard, maar in ieder geval is ook Silvia van de nul af).
Dan blijven over de nederlagen van Renze (wit tegen IM Benjamin Bok, van wie ik er niet aan twijfel dat hij de volgende Nederlandse GM gaat worden), Frank (zwart tegen Henk Pompstra, een tegenvallertje want dit had ik toch wel als een puntje ingeschat; helaas opende Frank de stelling te vroeg, waarna zijn koning het zwaar te verduren kreeg) en Gerbert (zwart tegen Erik Hoekstra, niet te verwarren met Erik Hoeksema; waarschijnlijk ging ook dit fout vanwege een ongunstig staande zwarte koning).

Dan moet het morgen maar gebeuren. Laten we er voor gaan!
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » za 24 dec 2011, 18:37

Vandaag werd er een stuk beter gescoord, namelijk 4,5 uit 7!
Inderdaad opnieuw 7 partijen en niet 8, want Silvia en Gerbert moesten het tegen elkaar opnemen. Silvia won vrij overtuigend en kan dus met een goed gevoel de rustdag in; Gerbert moet in de tweede toernooihelft maar wat puntjes gaan pakken.
Ikzelf heb ook mijn eerste volle punt te pakken, maar wel op een vervelende manier: mijn beoogde tegenstander Aldert-Jan Grashuis (inderdaad de tegenstander van Waheeb in ronde 1) had niet in de gaten dat we een uur eerder begonnen dan de eerdere rondes en kwam dus te laat. Het gaf mij in ieder geval de kans om de andere Assenaren te volgen! Ook Waheeb wist opnieuw een punt te pakken, hij is aan een uitstekend toernooi bezig! Johan Mostertman (inderdaad mijn tegenstander van gisteren) kreeg zo ongeveer alle hoeken van het bord te zien en gaf dat na afloop ook ruiterlijk toe.
Remises waren er voor Renze (zwart tegen CM Paul-Peter Theulings; eeuwig schaak in een rommelige stelling), Frank (wit tegen de Lokalgrossmeister Frank van Indië; beide Franken hebben ergens gewonnen gestaan, dus remise was wel rechtvaardig) en voor Lukas (zwart tegen Dick Dalmolen, en ik dacht zelfs dat Lukas op mat kon spelen, maar remise tegen zo'n speler is ook prima), en helaas moest Ivo het punt aan zijn tegenstander Tom Meurs laten. Hopelijk kan ook hij in de tweede helft meer van zich af bijten!

Morgen gaan we een dagje niet schaken, overmorgen gaat het toernooi verder op de vertrouwde locatie: de sporthal op het Zernikecomplex. Dan gaan ook Gertjan en Pieter H. aan hun toernooi beginnen; Paul heeft een vrije ronde opgenomen en begint dus dinsdag pas. Toeschouwers/supporters zijn uiteraard van harte welkom!
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » ma 26 dec 2011, 21:59

Vandaag was dus ronde 5, met ook het begin van het Compact!
Maar liefst drie reglementaire uitslagen vandaag voor ons: Paul (Compact A) had zoals gezegd een vrije ronde opgenomen en begint dus morgen pas, Frank won reglementair omdat tegenstander Gerard de Wit niet op tijd was, en helaas slaagde ook Lukas er niet in op tijd te komen, dus een nul voor hem.
Er waren ook normale overwinningen: Gerbert won met wit makkelijk van Michiel Meeuwsen en Gertjan (Compact C) kreeg een stuk cadeau van zijn Duitse tegenstander Horst Hoecker. Hopelijk voor beiden een mooie voorbode voor de rest van het toernooi!
Remises waren er ook: Renze kwam lekker te staan tegen FM Rick Duijker (in augustus nog winnaar van de promotiegroep van het Atlantistoernooi) maar had niet voldoende om te winnen, Ivo haalde zijn eerste echte halfje binnen met een zwaarbevochten remise tegen FM Jaap Vogel, ikzelf kwam tegen Xander Mostertman dicht bij de winst, maar helaas gingen mijn pluspionnen in het toreneindspel allemaal verloren, en Silvia kwam goed weg tegen de Engelsman Gerald Parfett: die kon zo'n beetje in 1 zet winnen maar miste zijn kans, Silvia kwam zelfs een pion voor maar zag het niet zitten om in het dame-eindspel verder op winst te spelen.
Helaas waren er ook nederlagen: Waheeb trof in Paul Hummel een sterke tegenstander en dat zegt eigenlijk al genoeg, en Pieter H. (Compact C) verloor een stuk tegen Annelies van den Heuvel, probeerde het nog lang maar kon er niets meer aan doen.

Volgens mij 50% vandaag. Morgen nog meer?
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Re: Schaakfestival Groningen 2011

Berichtdoor Martin van Velzen » wo 28 dec 2011, 00:22

Het ging vandaag helaas niet zo best als ik had gehoopt: 4,5 uit 11...
Laat ik vandaag eens met het slechte beginnen en eindigen met het goede. Vijf nederlagen waren er helaas te betreuren: Renze won in de opening een pion tegen de Engelse FM Mark Lyell, maar daarna ging het ergens mis, in de B-groep gingen ikzelf (mijn eerste nul van het toernooi), Frank en Waheeb alledrie voor de bijl, en in de Compactgroepen liep Pieter H. tegen zijn tweede nul aan. Laat ik er verder maar over zwijgen...
Drie remises waren er: Silvia, Paul en Gertjan speelden allen volgens mij een gelijkwaardige partij, waar niet veel meer inzat dan een halfje. Wel allemaal tegen sterkere tegenstanders, dus gewoon drie goede remises!
Dan nog de hoogtepunten: de overwinningen van Lukas en Gerbert (zijn tweede op rij!), en als klapstuk pakte ook Ivo zijn eerste volle punt: hij zette Geon Knol ongenadig van het bord. Dat zal Geon vast niet leuk hebben gevonden... ;-)

We hebben nog drie rondes te gaan. Hopelijk kunnen we er nog iets van maken!
Avatar gebruiker
Martin van Velzen
 
Berichten: 1213
Geregistreerd: di 19 okt 2010, 15:06
Woonplaats: Assen

Volgende

Keer terug naar Toernooien

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron